Tapio

Tapio Anttila

Olin kymmenisen vuotta muotoilijana huonekalutehtaalla ja suunnittelin julkisten tilojen kalusteita. Työ oli mielenkiintoista ja opetti paljon, mutta halusin keskittyä kodin esineiden suunnitteluun.

Minusta tuntui, että kodin esineissä oli paljon kehitettävää. Ihmisille tarjottiin vuosi toisensa perään aivan samanlaisia huonekaluja, vaikka maailma ja tarpeet muuttuivat. Jätin työni huonekalutehtaalla ja perustin oman suunnittelutoimiston, jossa olen keskittynyt vuodesta 2005 lähtien kodin kalusteiden muotoiluun.

Suunnittelussa tartun sisustamisen ongelmakohtiin. Huomasin esimerkiksi, että pienessä asunnossa on vaikea säilyttää petivaatteita vieraita varten. Siksi kehitin sohvamallin, jossa petivaatteet on "piilotettu" sohvan pehmusteiksi. Se säästää kaappitilaa. Sohva on myös helppo muuntaa vierasvuoteeksi. Siitä saa kaksi, erillistä vierassänkyä yksinkertaisesti nostamalla osat erilleen. Juuri tällaiset pienet oivallukset helpottavat ihmisten arkea.

Muotoilu on pitkäjänteistä työtä. Matka ideasta valmiiksi huonekaluksi kestää lyhyimmilläänkin yli puoli vuotta, mutta yleensä paljon pidempään. Matkan varrella pitää ratkoa lukematon määrä pieniä yksityiskohtia, jotka kaikki vaikuttavat esineen ulkonäköön, laatuun sekä ekologisuuteen. Minulle on myös tärkeää, että suunnittelemani esineet ovat hintansa puolesta mahdollisimman monen hankittavissa.

Työn vastapainona liikun luonnossa. Kotiseudullani Lahdessa on hienot maastot. Lähiseudulta löytyy koskematonta metsää ja upeita järvimaisemia. En niinkään hae luonnosta ideoita työhöni, vaan minulle se on merkitsee paikkaa, jossa pää tyhjenee turhasta hälystä ja ajatukset kirkastuvat.

Tutustu tarkemmin koko tuotantooni omilla sivuilla www.tapioanttila.com